Да "задълбаем" в плодовете и зеленчуците

С две думи: да ги декорираме :)
Да "задълбаем" в плодовете и зеленчуците

Не, не! Този път няма да ви тормозим да ги вкарвате в менюто си. Нито ще ви затрупваме със сложна информация, касаеща хранителната им стойност или полезност.

Вместо това, ще ви предложим заедно да "почовъркаме" в плодовете и зеленчуците, ама в буквален смисъл – с малко ножче, с тънко острие. С една единствена цел: да ги украсим и да ги превърнем в уникални произведения на изкуството, като нарисуваме по тях красиви цветя и животни.

Сигурно и преди сте чували, че наричат въпросното декориране на храната "карвинг". Терминът идва от английската дума "carving", което се превежда като "резба", "резбарство".

Карвингът може да се похвали с дълга история, която обаче не е съвсем ясно къде и кога точно започва. Всъщност, има доста хипотези за произхода му, a днес няколко народа си оспорват "патента" върху него.

Все пак най-разпространеното схващане е, че възниква някъде в Тайланд, преди повече от 700 години. Други източници твърдят пък, че родината му е Китай. Там започва да се практикува по време на династиите Тан и Сун. А някои го пращат в Япония, където е познат под друго название - "мукимоно".

Без значение произхода й обаче, към днешна дата, уникалната техника е широкоразпространена в цял свят. А сякаш интересът към нея продължава да нараства с течение на времето.

Дори у нас, в различни градове, редовно се провеждат курсове по карвинг, а успешното приключване на някои от тях даже осигурява сертификат за специалист по плодова и зеленчукова резба. Ей!

Най-готиното е, че, при добро желание, всеки може сам да започне да декорира ябълките и морковите си. Не се изискват някакви особени умения или качества, само малко практика и повече въображение.

Освен това, в интернет пространството (и не само) има купища материали по темата, както и подробен инструктаж за опериране с гореспоменатото ножче.

Не знаем за вас, но ние смятаме да опитаме да украсим любимите си герои. А ако и вие имате желание да направите същото, обещаваме съвсем скоро да ви помогнем с няколко добри съвета, които ще ви гарантират успешни карвинг приключения.

Дотогава нека ви вдъхновим с този красив фото албум:

inm.com

inm.com

inm.com

inm.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 12:16
    Аз пък бих ги хапнал :) Вкусни плодове са и ако не се изядат, просто ще се спаружат, както и тези прекрасни форми по тях :)
  • 1
    от Не е посочен | 09.01.2012 | 16:10
    Не бих могла да го ям. Много е красиво!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април