Начало За нас Реклама Контакти

Печено агнешко месо с пролетна гарнитура

Снимка за Печено агнешко месо с пролетна гарнитура
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Неоспоримата класика на българската кулинарна пролет, агнешкото със зелении е в състояние да изкуши всеки, дори и този, който се кълне в липсата на вкус за тази чудна и родна комбинация.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г агнешко месо
  • 3 с. л. олио
  • 2 с. л. масло
  • 1 ч. ч. вино
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 ч. ч. ориз
  • 2 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 500 г лапад, киселец или спанак, нарязан на ситно
  • 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 3 с. л. нарязан пресен джоджен
  • 100 г овче сирене
  • 2 яйца
  •  изцедено кисело мляко за гарниране
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на порции, посолява се, намазва се с олиото, поръсва се с червен пипер и се обтрива с половината от нарязания пресен лук и джоджен. Поставя се в тава, залива се с виното, завива се с фолио и се пече около 1 час на 180° С. Отстранява се фолиото, намазва се с масло и се допича, докато се зачерви.

  2. 2.

    През това време в 1 с. л. масло и 1 с. л. олио се запържват леко лукът и чесънът, прибавя се измитият ориз, всичко се разбърква 1-2 мин., слагат се зеленината, пресният лук, джодженът и отново се разбърква. Налива се бульонът. Оставя се да покъкри, докато оризът поеме цялата течност. Прибавят се натрошеното сирене и леко разбърканите яйцата. Ястието се бърка, докато се пресекат яйцата и се подправя се на вкус.

  3. 3.

    Изпеченото месо се гарнира с ориза и лъжица изцедено кисело мляко.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари