Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Карвингът превръща храната в изкуство

Карвингът превръща храната в изкуство

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Овални плодове

Ако сте от хората, които предимно обичат да похапват храната, а не да я приготвят, едва ли сте чували понятието карвинг. Всеки майстор-готвач по света обаче отлично знае какво се крие зад тази дума.

Карвингът е цяло изкуство, учение, което превръща обикновените и иначе скучни хранителни продукти в шедьоври. По законите на това кулинарно течение в чинията ви могат да се появят всевъзможни фигури, животни, цветя и т.н.

Карвинг, като изкуството на красивата храна има древни азиатски корени. Още преди векове майстор-готвачите в Тайланд започват да моделират храната в стремежа си да я направят по-привлекателна и апетитна.

В духа на този специален кулинарен похват те издълбавали изящни форми в плодове и зеленчуци или аранжирали хранителните продукти по интригуващ начин. Главната цел на това било това, което се намира в чинията да радва не само стомаха, но и очите.

Карвингът превръща храната в изкуство

В древността в Азия карвингът по традиция се предавал единствено сред жените готвачки. В наши дни измеренията на това изкуство с храна е широко разпространено и практикувано както от обикновени домакини, запалени по кулинарията, така и от най-добрите готвачи в най-добрите ресторанти по света.

Азиатските корени на карвинга са причина днес в Тайланд и Япония този похват в кулинарията да се счита за нещо напълно нормално, обичайно и дори задължително. Почти навсякъде в тези азиатски страни карвингът неизменно присъства при представянето на самата храна. По този начин една обикновена вечеря навън с приятели може да се превърне в същински готварски спектакъл и да внесе допълнително настроение.

Няма ограничения на продуктите, които могат да бъдат използвани Когато се следва духа на карвинга, няма абсолютно никакви ограничения в продуктите, които могат да се използват. Всичко зависи от въображението и възможностите на готвача

Пъпеш

Сред най-често използваните продукти са големите овални плодове, като диня, пъпеш и тиква, защото размерът им позволява размах на фантазията. Те са доста големи и затова са лесни за работа, в резултат на което от тях могат да се получат разнородни и изключително красиви дизайни.

Не се изисква никаква специална подготовка или определени готварски пособия, за да се опитате да декорирате в карвинг стил. Ако имате желание и, разбира се, търпение може да се научите да създавате произведения на изкуството само от една диня и едно малко, остро ножче.

Започнете с нещо лесно, като например калинки от чери доматки. За целта са ви нужни няколко малки доматчета, маслини и черен пипер. Доматите се разрязват на половинки, от маслините се оформят главичките, а зърната черен пипер служат за точки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest