Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за домашна мелба

Идеи за домашна мелба

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Идеи за домашна мелба

Една интересна и лесна рецепта за мелба е френският специалитет буше.

Необходими продукти: 400 грама сладолед – различни видове, 400 грама шоколад. С охладена за няколко минути във фризера лъжица за сладолед или с помощта на две лъжици оформете топки от различните видове сладолед. Наредете ги в голяма чиния, която предварително сте охладили във фризера. Оставете чинията във фризера за два часа.

В това време натрошете шоколада в метален съд и загрейте леко на водна баня до омекване, като го разбърквате с дървена лъжица. В поизстиналия, но все още течен шоколад топнете една по една топките сладолед.

След това ги подредете красиво в предварително охладени във фризера купички за сладолед и отново оставете във фризера, за да се стегне шоколадът. Поднесете мелбата, поръсена с кокосови стърготини и украсена с бишкоти.

Мелба с ябълки и канела се приготвя от 4 ябълки, 1 литър сметанов сладолед, 2 щипки канела, 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици масло. Сладоледът се намачква с вилица и се добавя канелата.

Разбърква се и се слага във фризера. Ябълките се обелват, нарязват се на резенчета и се запържват в маслото. Изваждат се и се поливат с мед. Сладоледът се поднася, като върху него се слага от ябълките с меда, докато са още горещи.

Идеи за домашна мелба

Необичаен вкус има кокосовата мелба с босилек и зелен лимон. Необходими продукти: 1 литър сметанов сладолед, 100 грама кокосови стърготини, сокът и настърганата кора от един зелен лимон, 5 клонки босилек, 200 грама кокосови бисквити.

Сладоледът се оставя да омекне малко и се слага в голяма купа. Добавят се листата на босилека, кокосовите стърготини, сокът и кората на зеления лимон, натрошените кокосови бисквити. Всичко се разбърква и се връща във фризера да се стегне. След това се оформят топки и се поднася, като се украсява с настъргана кора от зелен лимон и с кокосови стърготини.

Мелба „Тути Фрути” се приготвя с 50 грама стафиди, 50 грама сушени плодове, нарязани на дребно, сокът и настърганата кора на един портокал, 3 супени лъжици коняк, щипка канела, 1 литър сметанов сладолед, коктейлни черешки за украса.

Стафидите, сушените плодове и канелата се смесват с портокаловия сок и настърганата кора. Добавя се конякът и се кипва за половин минута на бавен огън. След като се охлади, се намазва с мазнина форма за кекс. Постила се прозрачно фолио, като се притиска към дъното и стените на формата. Тя се оставя във фризера за един час.

Сладоледът, който леко се е разтопил, се смесва с плодовете и коняка и се разбърква. Всичко се изсипва във формата за кекс и се замразява четири часа, докато не се втвърди. Поднася се с по една коктейлна черешка върху всяка порция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest