събота, 12 ноември 2011 г.

Лесни карамелени украси







Денс искам да ви предложа нещо много лесно, но ефектно. Една нестандартна карамелена украса. Наистина става зе нула време и е безпогрешна като резултат. Стига да харесвате причудливите форми. С тези карамели може да украсите торти, сладкиши и кремове. Надявам се, че ще ви допадне идеята ми! 


* Нужен ви е само течен карамел, който трябва да приготвите от кристална захар. Мой съвет е да карамелизирате захарта в съдове с незалепващо дъно за да нямате тикакви проблеми с  евентуално загаряне.

* А след като захарта ви вече се е превърнала в течен карамел, вземете една купа и я напълнете с ледени кубчета.

* Излейте карамела върху леда на тънка струйка.







 * Карамелът се стича между леда и наистина става с най-причудливи форми. Стяга се за секунди.






* Много лесно се отделят ледените кубчета от твърдия карамел. Просто поставете парчетата в чиния. 






 * Остава само да гарнирате нещо сладичко с карамелените корали. На мен ми приличат точно на корали. А ако ви харесва кремът, който аз съм украсила с тях, може да погледнете рецептата ето тук.  Да ви е сладко!








Още нещо лесно, което може да направите с карамел.  Карамелизирани лешници, които елегантно ще украсят вашата торта или сладкиш.









* Набождате лешници на клечки за зъби, топвате ги в карамел и отцеждате докато карамела се оттече от лешника и се превърне в тънка нишка. Ако е много дълга я срежете с ножици или я отчупете с пръсти. Докато всичко се втвърди добре забодете клечките с лешниците в отворите на някаква цедка. 








* След това отстранете клечките и гарнирайте тортата с карамелената нишка нагоре, както аз съм направила с моята Крем торта.








* От същия карамел може да изтеглите тънки нишки и да направите фино златисто кълбо. След като стопите карамела го дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Гребнете с лъжица и изсипете карамела на тънка струйка. Като видите, че карамела започне да тече трудно от лъжицата и става пластичен, с пръстите на другата си ръка изтеглете бързо нишки. Това става като захванете нишката, която се спуска от лъжицата и бързо и многократно я изтегляте в страни. След като изтеглите достатъчно много нишки ги сложете една върху друга и внимателно с длани оформете на топка. 

* Карамелът бързо се втвърдява. Винаги може да го върнете обратно на котлона за да го затоплите отново. Само внимавайте да не се изгорите. Може да изтегляте нишките с латексови ръкавици за да сте спокойни, че това няма да се случи. Гарнирайте с топката карамелени нишки различни кремове, сладоледи или плодове. Аз съм украсила една пълнена с шоколад круша. Забавлявайте се!

* Нека обърна внимание и на още нещо. Карамелените украси не понасят никаква влага, омекват, а ако са фини като конците направо се втечняват.  Не ги слагайте в хладилник и не ги дръжте за дълго дори на стайна температура. Направете ги едва няколко часа преди сервиране и ги съхранявайте на възможно най-сухо. 








.

41 коментара:

  1. Ама наистина причудливи форми има!
    Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е приказно красиво, Йоли!
    Много оригинална идея и впечатляваща декорация.Страхотно!
    Благодаря,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. oooo çok değişik vede süper olmuş fikrinizi beğendim
    sevgiler:)

    ОтговорИзтриване
  4. Лесен и ефектен трик! Харесват ми коралите:)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    невероятна красота се получава :)
    Прегръдки, миличка :)

    ОтговорИзтриване
  6. Божеее,каква красота!
    Йоли,както винаги уникално лесни и супер ефектни идеи при теб!Като погледне снимката човек ще рече-бре,това пък кой знае как го е направила!
    Брилятна си както винаги!
    Един шоколадов триумф чакам да стегне във фризера,ама май няма да успея докато има дневна светлина.Ще докладвам после!

    Прегръдки,миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ха? Наистина изглежда много лесно, затова пък ефектът си го бива;-)
    Благодаря за споделената идея!

    ОтговорИзтриване
  8. Така, така....първо ме накара да преборя спиралките, а сега даваш лесната идея.
    Много оригинално !!!
    Поздрави , Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, страхотна идея!
    Много обичам карамел и често го включвам в декорацията, но за този начин - с ледени кубчета - изобщо не ми беше хрумвало. Много скоро ще се възползвам.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Какво би било това кремче без тази разкошна почти нереална корона и какво би било Вкусното без нейните неизчерпаеми невероятни идеи?! :))
    Ами да. Единственият начин да ме учудиш е, ако престанеш някой ден да го правиш. :))
    Благодаря ти мило другарче!

    ОтговорИзтриване
  11. Интересно предложение,поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,благодаря за идеята-ще се възползвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Mila Yoli, odusevljena sam ovom tako jednostavnom a tako efektnom idejom, hvala mila, pozdrav iz Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за страхотната идея!
    Наистина изключително красиво!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви приятели,много се радвам,че ви хареса идеята.Наистина е лесно и бързо.Длагайте лед в хладилника и толкоз!

    ОтговорИзтриване
  16. Винаги предложенията ти са страшно ефектни и красиви! А толкова елегантни като изпълнение! Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно, Йоли! Благодря ти, чесподеляш с нас идеите и уменията си!
    Диляна

    ОтговорИзтриване
  18. But ... it's simply amazing! Great idea!
    I am amazed, a tip that will put in place, thanks!
    I just found your blog today, and I was enchanted by your apple pie!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли, страшна си! Не ми е хрумвало да направя подобно нещо, а изглежда толкова ефектно! Само да попитам - колко време издържа карамелената украса? До сега всичките ми опити с карамел са приключвали в рамките на ден и после са се разтапяли от влагата на сладкиша, върху който ги поставям.

    ОтговорИзтриване
  20. Хех, то с лед ставало лесно! Аз досега все върху хартия правя форми, ама не е същото, тия са много красиви и интересни:) А кремчето го правя вече няколко пъти и съм му фен:)

    ОтговорИзтриване
  21. О, Йоли, царица си на оригиналните и ефектни идеи! Страшно ми хареса и тази! Много впечатляваща декорация към десерт!

    Спорна и усмихната нова седмица!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви милички.Продължавате много да ме радвате!

    Лулу,специално тази украса си седя 3 или 4 дена спокойно в чинията в шкафа.Не в хладилника и не върху сладкишите. Като сервирам чак тогава я набождам.Иначе си права,веднага се овлажнява и разтича.Но е толкова лесна и бърза,че наистина можеш да я направиш на мига,в който ти потрябва.

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасно, такъв фантазен крамел! Имаше думичка "фантазе" като бях дете...
    Допадна ми мигом твоето предложение:)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти Марте!Рдвам се,че ти допадна идеята ми за карамел.

    ОтговорИзтриване
  25. не мога да повярвам,чудесно....

    ОтговорИзтриване
  26. Йоли, омагьосахте ме:) Аз отдавна искам да направя кошнички от карамел, "оплитам" с него купичка, слагам във фризвр да стегне, но докато го отделям се счупва винаги.Къде ми е проблемът, може би в състава на карамела? Можете ли да ми помогнете със съвет:) Благодаря

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти мила.Виж сега,според мен правиш основна грешк,че клагаш купичката във фризера.Остави си я на стаяна температура.Карамелът веднага стяга.За няколко минутки и е готов за отлепяне.И е добер да намажеш първо купичката с маслоза да нямаш ядове.Пробвай така.И още нещо,като "намотаваш"карамелените коси,напласти ги повече.Да не са много рехави,все пак да има стабилност.Пробвай и кажи после какво е станало.Успех!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте, Йоли:))Нямате представа колко сте вълшебна! Никога не съм си мислила, че мога да се захвана с подобни неща, но благодарение на вас го направих! Обаче, нещо не ми се получиха коралите:((( Сложих лед в купичка (дали не беше много малка?), изсипах карамела отгоре и изведнъж леда взе да се топи и стана малък ужас...Корали така е не станаха, даже нищо не стана:((( Моля Ви, помогнете ми да разбера къде греша? С пожелания за нестихващо вдъхновение и весел празник!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей мила.Благодаря ти за така хубавите думи! Не се отказвай от каламела, няма нищо страшно и сложно. Цялата работа е в самия лед. Трябва да е много като количество и да е сух.А карамела го сипвай на тънка струйка. Ако леда е малко няма да издържи на горещината на карамела и ще се стопи. Само си представи колко е врял ... Та това е.Ще се радвам, ако опиташ пак.

    ОтговорИзтриване
  30. Йоли, както винаги даваш прекрасни идеи. Много красиви корали!
    За карамела - как го приготвяш? Само от захар ли или слагаш малко вода към захарта или масло?
    Вера

    ОтговорИзтриване
  31. Да,Верче.Само захар и нищо друго.Вода никога не съм слагала.А маслото го прави гъвкав и не е подходящо точно да тази украса.Но пък винаги правя карамела в тефлонов съд,че да си нямам ядове със загаряне и тем подобни.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  32. Невероятна красота! Благодаря ти за рецептите и за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  33. Днес направих Ривиера.Надявам се утре да обера овациите на гостите,Стискай ми палци,Кралице на вкусотиите и оригиналните неща!

    ОтговорИзтриване
  34. Стискам,стискам,стискам!Много ти благодаря за доверието и топлите думи.Успех!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей невероятна Йоли. Избирам карамелената тема, макар че въпросът ми не е свързан точно с тази декорация. Смяташ ли че мога да залея с карамел фонданова фигурка, за да предам ефекта на бутилка. Ако не е в хладилник разтича ли се карамелът? Извинявам се, че се отклонявам от темата и ти благодаря! Диана

    ОтговорИзтриване
  36. Диди,опитай.Всяко влажно нещо,независимо какво е ще втечни и стопи карамела.Ако направиш това преди да поднесеш фигурката няма да има проблем,но ако престои повече време се опасявам,че ще ти се разтвори.

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей Йоли,имам един въпрос относно карамелената укрса ,направих лешниците и кълбото,получиха се невероятно ,но проблема е след като украсих с тях тортата и прибрх в хлдилника след няколко часа украсата се разтопи,дали има някаква хитрина зада се запазят ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Благодаря ти, че опита тази карамелена украса. Да, разбира се, че така ще се получи. Карамелът не търпи никаква влага. В хладилника веднага омеква и не след дълго направо се втечнява. И в стая да го държиш, пак същото се получава, но малко по-бавно. Два дни да издържи, категорично не може. Не и този карамел, приготвен по този начин. Това е просто горена захар. Карамелените домашни украси трябва да се правят колкото се може непосредствено преди сервиране на сладкиша. Благодаря ти отново и за това, че ми обърна внимание на пропуска. Не е лошо да напиша това за да може хората да нямат проблеми, както си имала ти.

      Изтриване
  38. Йоли, може ли върху блата за тортата да се сложи карамел(захар и малко масло) и отгоре ганаш, дали при разрязване на тортата карамелът ще се разреже или ще е твърд и ще се чупи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може. Всичко може, просто зависи как ще го направиш. Ако е само карамел може да го счукаш на дребно като крокант. Тогава няма даимаш проблем при рязането на тортата. А ако искаш да е мек трябва да го направиш на котлона с масло и сметана. Като дъвка да стане. И принципно винаги режи тортите с горещ и подсушен нож. Така парчетата винаги ще са ти перфектни като разрез, независимо дали режеш шоколад или карамел. Ще се радвам после да споделиш впечатленията си. Благодаря ти.

      Изтриване